woensdag 14 oktober 2009

Affiliate Marketing, stand van zaken

Zoals gisteren gezegd heb ik meer informatie gevraagd aan twee aanbieders van affiliate marketing in Belgie.

Beiden hebben reeds gereageerd en mij voorzien van info.

De mensen van Tradetracker waren het eerst... Eén van hun accountmanagers belde mij minder dan een uur later op om mij uit te leggen hoe het systeem werkt bij hen.

Zoals ik dacht is er effectief een opstartkost en een maandelijks abonnement aan verbonden. Deze verantwoorden ze doordat je bepaalde software van hen moet gebruiken en implementeren op je site.
Verder heb je de keuze uit een drietal formules, dezelfde die ze eigenlijk overal online aanbieden.
De ene formule zal allicht iets goedkoper zijn dan de andere maar daar staat dan weer tegenover dat je minder effectief resultaat zal hebben.

Ik ga niet uitwijden over wat nu juist de opstartkosten zijn en hoeveel dit en dat allemaal kost, dat zou niet netjes zijn tegenover hen.

Gisteren had ik ook vrij snel een mailtje van de mensen van Testnet waarin mij meegedeeld werd dat één van hun sales mensen mij spoedig ging bellen.
Deze morgend heb ik effectief ook van hen een telefoon gehad.

Persoonlijk had ik een beter gevoel bij het telefoontje van deze morgend. Het klonk allemaal iets minder opdringerig en ik had ook het gevoel dat hij zijn tijd wou nemen om mij als leek één en ander te verduidelijken.
Hier zijn er blijkbaar geen opstartkosten en abonnementsgelden aan verbonden maar het kan zijn dat dit in de effectieve campagne wel verrekend wordt.
Ik verwacht van deze vriendelijke accountmanager nog een mail waarin een paar concrete zaken staan.

Beiden zijn dus zeker heel goed wat betreft de opvolging van hun eigen leads en voor beide systemen zal zeker wel iets te zeggen zijn.

Wil dit dan zeggen dat ik mij ga aansluiten bij één van beiden?

Nee, dat denk ik niet, althans voorlopig niet. Ik probeer om als online dummy-marketeer mij zo kosteloos mogelijk in the picture te plaatsen met mijn site. De toekomst zal wel uitwijzen of dit lukt of niet.

Heb ik iets geleerd van deze oefening?

Zeker wel!
Ik snap nu beter wat de voordelen van een affiliate-netwerk zijn. Ik snap nu ook wat men wil zeggen met de termen CPC, CPL en CPS.

Wat ik meen te moeten concluderen is dat de CPC (pay-per-lead) voor beginnende webshops het beste kan zijn. Hiermee willen ze zeggen dat ze voor mensen zorgen die zich inschrijven op je nieuwsbrief.
Verder beloven ze dat dit bijna allemaal inschrijvers zijn die effectief geïnteresseerd zijn in jouw product.

Eens zo'n lead zich geregistreerd heeft op jouw nieuwsbrief, heb je hem binnen en ligt het puur aan jezelf om op regelmatige basis je shop nog eens onder zijn aandacht te brengen.

De andere manieren zijn:
- pay-per-click : gespecialiseerde sites tonen jouw banner en op die manier komt er volk op je site... 1x en daarna misschien nooit meer
- pay-per-sale: opnieuw hetzelfde, mensen komen via banners op je site maar je betaald alleen als ze effectief overgaan tot een sale. Deze formule verschilt logischerwijze wel in prijs.

Groeten

Kristof

Geen opmerkingen: